28 Ιανουαρίου 2013 ΤΑ ω-3
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ) ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ
ΚΙΝΔΥΝΟ; Ή συγκεκριμένα μικροσυστατικά της Μεσογειακής Δίαιτας (πολικά λιποειδή αναστολείς του PAF)
δρουν προστατευτικά έναντι των
καρδιαγγειακών παθήσεων;
Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Καθηγητής Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ
Αντιθέτως, σύμφωνα και με παλαιά δεδομένα αλλά και πρόσφατα δεδομένα Ελλήνων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχουν αποτελέσει άρθρο ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, τα ω-3 λιπαρά οξέα, ως συμπληρώματα διατροφής, δεν φαίνεται να μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο άρθρο σχολιασμού που τους έχει ζητηθεί για την εν λόγω έρευνα. Τα άλλα δύο είναι το 2002 με τίτλο "FUNCTIONAL CROSSTALK BETWEEN PLATELET-ACTIVATING FACTOR (PAF) AND ATHEROGENESIS-CARDIOVASCULAR DISEASE. A NEW APPROACH TO AN OLD DISEASE" και το 2006 με τίτλο "ANTIATHEROGENIC PROPERTIES OF OLIVE OIL".
Περισσότερα: Commentary (αρχείο PDF 88 KB) International Atherosclerosis Society (αρχείο PDF 198 KB)
<Επιστροφή στη λίστα επιστημονικών θεμάτων και ανακοινώσεων> |